TuomasKoskiniemi maalaisjärki voittaa

Riistakamera kuvauksen haasteet, hyödyt ja kustannukset.

  • kehitelemäni teline ja suoja.
U.C.M
    kehitelemäni teline ja suoja. U.C.M

Riistakamera harrastuksena vol2.

No nytkö on aikaa avaan viellä pikkuisen harrastuksen saloja.

 

Ruokinta paikka.

Minulla on ruokinta paikka jossa kulkee lähinnä poroja, hirviä ja kyyhkyjä. Ruokinta paikan sijoitin keskelle metsää suon laitaan. Maan omistajaltahan vaaditaan lupa moiseen toimintaan. Luvan sain helposti isäukon mailla kun harrastelen. Ruokinalla käytän nuolukiveä ja kauraa. Sinänsä harrastus ei ole kallis kun kaikki tarvittava on jo hankittu. Kamerana ruokinalla toimii u.c.m tallentava riistakamera.

Mitäs tämän paikan ylläpito lyhytkäisyydessään maksaa.

- Kamera ja akku 140+30 euroa.

- 10 class 16gb muistikortit x2 20 eskoa kappale.

- Nuolukivi 10kg. 5 euroa ”riippuu mistä hakee” Kestää koko talven.

- Kaura 40kg säkki menee noin 4 vuojessa. säkki maksaa sen 21 euroa.

- Riistaherne 25kg menee noin 2 säkkiä kesässä. Oisko maksanu noin 30 euroa säkki.

- Energizer paristot tarvittaessa 6.95 euroa 10kpl.

Näinkö ne löi kätevästi riviin nii eihä tuo näemmä mitään halpaa lystiä ole. Itse olen ostellut vehkeet ja viljat pikku hiljaa vuoden varrella.

 

Haaska.

Haaskakin löytyy. Tässä kohtaa asiat hieman mutkistuvat. Ensiksi tieten maanomistajan lupa täytyy olla. Senkin sain sukulaiselta kohtuu helposti. Haaskaan myös täytyy olla valvovan eläinlääkärin lupa mikäli käyttää tuotanto eläimen ruhoja ynms teuras sivutuotteita. Otin yhteyttä paikalliseen eläinlääkäriin ja sain kädestä pitäen neuvoja haaskan perustamisesta. Pari lankettia joihin piti merkitä haaskan paikka ja käyttö tarkoitus ynms.. Nyt kun haaskalla on kaikki pyrokraattiset hyväksynnät ja niiaukset, niin ei muutako kameran virittelyyn ja syöttien roudaukseen. Syöttinä käytin aluksi luonnon varaisia tuotteita kuten kalaa ja kolari eläimiä. Nyt on yksi possu ollu haaskalla syöttinä tästä  ilmoitus pitää tehdä aina yhdellä lanketilla elläintohtorille. Kamerana haaskalla toimii lähettävä burrel s10 hd+sms.

Haaska on lempi kuvaus paikkani koska sieltä kuvat tulevat suoraan sähköpostiini reaaliajassa. Kamera on myös etäohjattava jolloin voin vaihtaa esim: videokuvauksen päälle tai tilata kuvan. Kamerani tottelee tekstiviesti komentoja, mutta itse käytän sovellusta joka tekee komennot puolestani. Esimerkkinä voisin kertoa että kun kuvan haluaa tilata pitäisi lähettää *500# viesti kameralle.  Nuita komentoja ku on kymmenkunta erilaista nii eihä niitä muista pirukaan. käytänki sovellusta joka sopii ainakin androidi puhelimille ”trailcamctrl”.

 

Haaskan ylläpito kustannukset.

- Kamera ja 2x12ah lyijyhyytelöakkua 299€

- Luvat 0 euroa

- Pari 16gb muisttikorttia rapia 40€

- Syötit on tosi hankala hinnoitella välillä joutuu ostaa ja välillä saa ilman. Veikkaisin et vuosi tasolla joki 100€.

Kyllähän se tällekki lystille hintaa tulee.

Näiden kameroiden lisäksi on mulla myös 2 muuta tallentavaa joita siirtelen havaintojen perusteella paikasta toiseen. Näiden 2 kameran kustannukset pyörii lähinnä pattereissa.

No mistä elukoista sitä on kuvia saatu:

Poro, hiiri, hiiripöllö, Helmipöllö, piekana, kettu, korppi, varis, harakka, käki, Merikotka, kauris, metsästys koira, kelkkailijat, orava, jänis, hirvi, ristikettu, huuhkaja, kyyhky, ja eihän nuita kaikkia muista.

No mitä hyötyä tästä on ollut mulle.  Aika paljonki esimerkkinä saa samoilla tuolla pitkin lepikkoja lähes viikottain touhuamassa jos jotaki. Kekseliäänä miehenä oon kehitelly kameralle suojia ja telineitä ynms oheiskamaa. Oon saanu korpeista kyl hyvät kaverit, ne tykkää pöngätä kelkan edessä ja seurailla mun touhuja mettässä. olen vuodenaikana oppinut luonnosta yhtä jos toista, kunniotus metsiämme kohtaan on kasvanut todella suureksi. Se tunne kun saat uuden lajin kuvattua tai hienon tapahtuman videoitua on hyvin antoisaa ja tietoa lisäävää. Voin suositella kyseistä harrastusta ihan kaikille.

youtube videoni

https://www.youtube.com/channel/UCEXcEwpxbAjYe5NCkwXWP-A

facebook ryhmäni.

https://www.facebook.com/groups/777098549071723/

Haaskan säänöt ja tiedot.  "evira"

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainsuojelu+ja+elainten+pito/kuol...

 

 

Tuomas Koskiniemi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.